







Agrifood Processing Strategies for Successful Food Systems Transformation in Africa

# Agenda

🕫 0ctober **25-27** 

🙎 Meikles Hotel, Harare, Zimbabwe

# Day 1 - Tuesday, October 25, 2022

### Time (CAT)

| <ul> <li>WELCOME COFFEE</li> <li>SIDE EVENT 1: "CAADP Biennial Review Data Challenges,<br/>Improvements and Way Forward" - Room: BAGATELLE</li> <li>SIDE EVENT 2: "Zimbabwe's Vision 30 Accelerator Model: Pfumvudza Programme<br/>and Commercialization of Irrigation Schemes" - Room: BAGATELLE</li> <li>LUNCH BREAK</li> <li>SIDE EVENT 3: "Towards an African Fertilizer and Soil Health Action Plan" - Room: BAGATELLE</li> </ul> |               |                                                                                                                                              |
|----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------|---------------|----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------|
| 09.00 - 10.40SIDE EVENT 1: "CAADP Biennial Review Data Challenges,<br>Improvements and Way Forward" - Room: BAGATELLE10.40 - 12.10SIDE EVENT 2: "Zimbabwe's Vision 30 Accelerator Model: Pfumvudza Programme<br>and Commercialization of Irrigation Schemes" - Room: BAGATELLE12.10 - 13.10LUNCH BREAK13.10 - 14.40SIDE EVENT 3: "Towards an African Fertilizer and Soil Health Action Plan" - Room: BAGATELLE                         | 08.00 - 15.00 | REGISTRATION                                                                                                                                 |
| Improvements and Way Forward" - Room: BAGATELLE10.40 - 12.10SIDE EVENT 2: "Zimbabwe's Vision 30 Accelerator Model: Pfumvudza Programme<br>and Commercialization of Irrigation Schemes" - Room: BAGATELLE12.10 - 13.10LUNCH BREAK13.10 - 14.40SIDE EVENT 3: "Towards an African Fertilizer and Soil Health Action Plan" - Room: BAGATELLE                                                                                               | 08:00 - 09:00 | WELCOME COFFEE                                                                                                                               |
| 12.10 - 13.10LUNCH BREAK13.10 - 14.40SIDE EVENT 3: "Towards an African Fertilizer and Soil Health Action Plan" - Room: BAGATELLE                                                                                                                                                                                                                                                                                                       | 09.00 - 10.40 | SIDE EVENT 1: "CAADP Biennial Review Data Challenges,<br>Improvements and Way Forward" – Room: BAGATELLE                                     |
| 13.10 - 14.40       SIDE EVENT 3: "Towards an African Fertilizer and Soil Health Action Plan" - Room: BAGATELLE                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        | 10.40 - 12.10 | SIDE EVENT 2: "Zimbabwe's Vision 30 Accelerator Model: Pfumvudza Programme<br>and Commercialization of Irrigation Schemes" – Room: BAGATELLE |
|                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        | 12.10 - 13.10 | LUNCH BREAK                                                                                                                                  |
| 14:40 – 14.50 COFFEE BREAK                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             | 13.10 - 14.40 | SIDE EVENT 3: "Towards an African Fertilizer and Soil Health Action Plan" - Room: BAGATELLE                                                  |
|                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        | 14:40 - 14.50 | COFFEE BREAK                                                                                                                                 |

15.00: ReSAKSS ANNUAL CONFERENCE - Stewart Conference Room Opening Session of the 2022 ReSAKSS Annual Conference

**Plenary Session I:** Agrifood processing strategies for successful food systems transformation in Africa **Chairperson: Ambassador Ertharin Cousin,** AKADEMIYA2063 Board of Trustees Vice Chair; Founder and CEO, Food Systems for the Future

### 15.00 - Welcome and Opening Remarks [40 mins]

• Dr. Ousmane Badiane,

Executive Chairperson, AKADEMIYA2063

• Ms. Maura Barry Boyle,

-1

Senior Deputy Assistant Administrator, Bureau for Resilience and Food Security, US Agency for International Development (USAID)

• H.E. Ambassador. Josefa L. C. Sacko,

Commissioner, Department of Agriculture, Rural Development, Blue Economy and Sustainable Environment, African Union Commission (AUC)

• Hon. Mr. Vangelis Peter Haritatos,

Deputy Minister of Lands, Agriculture, Fisheries, Water, and Rural Development, Zimbabwe

### **15.40 - Keynote Presentation - Trends and outlook for Africa's agrifood mid segment sector [15 mins]** • Prof. Tom Reardon,

Department of Agricultural, Food, and Resource Economics, Michigan State University

15.55 - Overview of the 2022 Annual Trends and Outlook Report (ATOR) [20 mins] • Dr. John Ulimwengu,

Senior Research Fellow, International Food Policy Research Institute (IFPRI)

Agrifood Processing Strategies for Successful Food Systems Transformation in Africa

🧟 Meikles Hotel, Harare, Zimbabwe

0ctober **25-27** 



## Day 1 - Tuesday, October 25, 2022

Time (CAT)

### 16.15 - Moderated Panel Discussion [40 mins]

### Moderator: Dr. Yanira Ntupanyama,

Former Secretary for Forestry and Natural Resources, Ministry of Forestry and Natural Resources, Malawi

### Panelists:

### • Mr. Clemence Taderera Bwenje,

Chief Director, Strategic Planning and Business Development, Ministry of Lands, Agriculture, Fisheries, Water, and Rural Development, Zimbabwe

### • Dr. Godfrey Bahiigwa,

Director, Department of Agriculture, Rural Development, the Blue Economy and Sustainable Environment, African Union Commission (AUC)

### • Dr. Hamady Diop,

Head of the Program, Natural Resource Governance, Food Security, and Nutrition, African Union Development Agency-NEPAD (AUDA-NEPAD)

### Ms. Elizabeth Nsimadala,

President, Eastern Africa Farmers Federation (EAFF)

### 16.55 - Plenary Discussion [30 mins]

Moderator: Dr. Yanira Ntupanyama,

Former Secretary for Forestry and Natural Resources, Ministry of Forestry and Natural Resources, Malawi

### 17.25 - Concluding Remarks [10 mins] • Dr. Ousmane Badiane,

Executive Chairperson, AKADEMIYA2063

### 17.35 - END OF DAY ONE

### 18.30 - COCKTAIL RECEPTION/ReSAKSS DATA CHALLENGE AWARDS

Dr. Ousmane Badiane,

Executive Chairperson, AKADEMIYA2063

# Day 2 - Wednesday, October 26, 2022

### Time (CAT)

**Plenary Session II:** Dynamics in Africa's agrifood processing sector and performance of key agrifood industries

### Chairperson: Dr. Nalishebo Meebelo,

Executive Director, Regional Network of Agricultural Policy Research Institutes (ReNAPRI)

### 09.00 - Day 1 Recap and Day 2 Objectives [10 mins]

•Ms. Tsitsi Makombe, Director, Department of External Relations, AKADEMIYA2063

### 09.10- Presentation 1-The Rise of Africa's Processing Sector and Commercialization of Smallholder Agriculture [10 mins]

•Dr. Ousmane Badiane, Executive Chairperson, AKADEMIYA2063

### 09.20-Presentation 2-The Dynamics of Africa's Fruit and Vegetable Processing Sectors [10 mins] • Mr. Mwasilwa Ambali,

Lead Specialist - Technology Scaling, World Vegetable Center

### 09.30-Presentation 3-An Overview of Meat Processing in Africa [10 mins] • Dr. Karl M. Rich,

Professor of Agricultural Economics, Oklahoma State University

### 09.40-Plenary Discussion [15 mins]

Agrifood Processing Strategies for Successful Food Systems Transformation in Africa

🧟 Meikles Hotel, Harare, Zimbabwe

0ctober **25-27** 



# Day 2 - Wednesday, October 26, 2022

### Time (CAT)

### 09.55 - Moderated Panel Discussion [40 mins]

### • Moderator: Dr. Nalishebo Meebelo,

Executive Director, Regional Network of Agricultural Policy Research Institutes (ReNAPRI)

### Panelists:

### • Ms. Aminata Ndoye,

Executive Secretary, Conseil National de Développement de la Nutrition (CNDN), Senegal

• Mr. Bagoré Bathily, CEO, La Laiterie du Berger

### • Dr. Antony Chapoto,

CEO, Center for Agriculture and Food Policy (CAFP), Zimbabwe

• Dr. Saweda Liverpool-Tasie, MSU Foundation Professor, Department of Agricultural, Food, and Resource Economics, Michigan State University

### 10.35 - Plenary Discussion [20 mins]

### Moderator: Dr. Nalishebo Meebelo,

Executive Director, Regional Network of Agricultural Policy Research Institutes (ReNAPRI)

### 10.55 - Coffee Break [20 mins]

#### Plenary Session III: Policies and investments for successful agrifood processing sectors - Enterprise leadership and innovation

#### Chairperson: Mr. Francis Hale,

Director, Department of Policy Advocacy & Communications, Food, Agriculture and Natural Resources Policy Analysis Network (FANRPAN)

# 11.15 - Presentation 1-Policies and investments to support the development of technical skills, leadership, and management in agrifood enterprises [10 mins]

#### Dr. Oliver Kirui,

Research Fellow, International Food Policy Research Institute (IFPRI)

## 11.25 - Presentation 2-Transforming the agrifood processing sector in Africa: The role of industrial clusters [10 mins]

### Prof. Daniel Sakyi,

Department of Economics, Kwame Nkrumah University of Science and Technology (KNUST)

### 11.35 - Presentation 3-Innovation in African food processing enterprises: Patterns and drivers [10 mins]

### Dr. Getaw Tadesse,

Director, Department of Operational Support, AKADEMIYA2063

11.45 - Plenary Discussion [15 mins]

### 12.00 - Moderated Panel Discussion [40 mins]

#### Moderator: Mr. Francis Hale,

Director, Department of Policy Advocacy & Communications, Food, Agriculture and Natural Resources Policy Analysis Network (FANRPAN)

#### Panelists:

•Dr. Heike Baumuller,

Senior Researcher and PARI Coordinator, Center for Development Research (ZEF), University of Bonn

• Mr. Sheriff Abdullateef,

Finance Manager, AACE Food Processing and Distribution, Nigeria

Mr. Ken Lohento,

Digital Agriculture Specialist, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

• Ms. Liliane Nsengiyumva,

Director of Operations Nyamiyaga Akanoze Company Rwanda

Agrifood Processing Strategies for Successful Food Systems Transformation in Africa

🧟 Meikles Hotel. Harare. Zimbabwe

0ctober **25-27** 



## Day 2 - Wednesday, October 26, 2022

### Time (CAT)

### 12.40 - Plenary Discussion [20 mins]

### Moderator: Mr. Francis Hale,

Director, Department of Policy Advocacy & Communications, Food, Agriculture and Natural Resources Policy Analysis Network (FANRPAN)

### 13.00 - Lunch [1 hour]

Plenary Session IV - Policies and investments for successful agrifood processing sectors - Access to services and finance

### Chairperson: Dr. Samuel Benin,

Acting Division Director, International Food Policy Research Institute (IFPRI)

### 14.05 - Presentation 1-Agrifood processing in Africa: Status, challenges, and opportunities [10 mins]

#### Prof. Margaret McMillan,

Professor of Economics, Tufts University

# 14.15 - Presentation 2-Agro-parks as drivers of the African food processing sector: Review of conditions for success [10 mins]

### • Dr. John Ulimwengu,

Senior Research Fellow, International Food Policy Research Institute (IFPRI)

### 14.25 - Presentation 3-Access to finance [10 mins]

• Mr. Toshiaki Ono, Senior Financial Sector Specialist, World Bank

### 14.35 - Plenary Discussion [15 mins]

### 14.50 - Moderated Panel Discussion [40 mins]

### Moderator: Dr. Samuel Benin,

Acting Division Director, International Food Policy Research Institute (IFPRI)

#### Panelists:

• Dr. Maximo Torero,

Chief Economist, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

Prof. Douglas Gollin,

Professor of Development Economics, Oxford University

• Mr. Kebba Colley,

Director, Inclusive Business Development, The Sustainable Trade Initiative (IDH), and Senior Advisor, AUDA-NEPAD, South Africa • Mr. Olivier Uwishema,

Quality Assurance Manager SINA GERARD/Ese URWIBUTSO Rwanda

### 15.30 - Plenary Discussion [20 mins]

### Moderator: Dr. Samuel Benin,

Acting Division Director, International Food Policy Research Institute (IFPRI)

### 15.50 - Concluding Remarks [10 mins]

#### • Dr. Tobias Takavarasha, Board Chairman, Center for Agriculture and Food Policy, Zimbabwe

16.00 END OF DAY 2

Agrifood Processing Strategies for Successful Food Systems Transformation in Africa

🧟 Meikles Hotel, Harare, Zimbabwe

October 25-27

# Day 3 - Thursday, October 27, 2022

### Time (CAT)

Plenary Session V: Progress Toward Achieving the Comprehensive Africa Agriculture Development Programme (CAADP) Goals

### Chairperson: Dr. Hamady Diop,

Head of the Program, Natural Resource Governance, Food Security, and Nutrition, African Union Development Agency-NEPAD (AUDA-NEPAD)

### 09.00 - Day 2 Recap and Day 3 Objectives [10 mins]

•Ms Julie Collins,

Senior Associate Scientist, AKADEMIYA2063

### 09.10- Presentation 1-CAADP Trends and Implementation Processes [10 mins]

•Mr. Wondwosen Tefera, Senior Associate Scientist, AKADEMIYA2063

### 09.20-Presentation 2-The CAADP Biennial Review: Challenges, Lessons, and Plans for the 4th Biennial Review [10 mins] • Dr. Greenwell Matchaya,

Senior International Researcher in Economics, International Water Management Institute (IWMI), and Southern Africa ReSAKSS Coordinator

### 09.30-Presentation 3-Progress in NAIP implementation [10 mins]

• Dr. Simplice Nouala,

Head of Agriculture and Food, Department of Agriculture, Rural Development, Blue Economy and Sustainable Environment, African Union Commission (AUC)

### 09.40 - Plenary Discussion [15 mins]

### 09.55 - Moderated Panel Discussion [40 mins]

### • Moderator: Dr. Hamady Diop,

Head of the Program, Natural Resource Governance, Food Security, and Nutrition, (AUDA-NEPAD)

### Panelists:

### • Mr. Clemence Taderera Bwenje,

Chief Director, Strategic Planning and Business Development, Ministry of Lands, Agriculture, Fisheries, Water, and Rural Development, Zimbabwe

• Dr. Samuel Benin,

Acting Division Director, International Food Policy Research Institute (IFPRI)

- Ms. Fatmata Seiwoh,
- Monitoring and Evaluation Expert, Directorate of Agriculture and Rural Development, ECOWAS Commission
- Dr. Bethule Nyamambi,
- Project Director, TrustAfrica, Senegal

### 10.35 - Plenary Discussion [20 mins]

### •Moderator: Dr. Hamady Diop,

Head of the Program, Natural Resource Governance, Food Security, and Nutrition, (AUDA-NEPAD)

### 10.55 - Coffee Break [20 mins]

### Plenary Session VI-Closing Ceremony

### Moderator: Dr. Godfrey Bahiigwa,

Director, Department of Ágriculture, Rural Development, the Blue Economy and Sustainable Environment, African Union Commission (AUC)

### 11.15 - Conference Conclusions and Way Forward [15 mins]

### • Dr. Augustin Wambo Yamdjeu,

Director, Department of Knowledge Systems, AKADEMIYA2063

### 11.30 - Closing Remarks [40 mins]

### • Dr. Ousmane Badiane,

Executive Chairperson, AKADEMIYA2063

#### • H.E. Ambassador Josefa L. C. Sacko,

Commissioner, Department of Agriculture, Rural Development, Blue Economy and Sustainable Environment, African Union Commission (AUC)

#### • Hon. Mr. Vangelis Peter Haritatos,

Deputy Minister of Lands, Agriculture, Fisheries, Water, and Rural Development, Zimbabwe

12.10 Group Photos [15 mins]

12.25 Lunch

**END OF CONFERENCE** 

AKADEMIYA2063- Kicukiro/Niboye KK 341 St 22 P.O. Box 1855 Kigali, Rwanda Tel: +250 788 315 318 - Email: hq-office@akademiya2063.org -Website: www.akademiya2063.org