





2023 ReSAKSS CONFERENCE

African Food Systems Transformation and the Post-Malabo Agenda

November 27-29

Kigali Marriott Hotel, Kigali-Rwanda



AGENDA (CAT)

Day 1 - Monday, November 27, 2023

9:00 - 14:30: **REGISTRATION**

9:00-10:00: **WELCOME COFFEE**

10:00-11:30: SIDE EVENT I **Room: Kilimanjaro 3**

"Climate Change Initiatives in Africa: Challenges and Opportunities for

Implementation"

11:30-12:00: **COFFEE BREAK**

12:00-13:30: SIDE EVENT 2 **Room: Kilimanjaro 3**

"Harnessing Artificial Intelligence, Remote Sensing, and Data Analytics for African Food Systems Transformation"

13:30-14:30: LUNCH

15:00: OFFICIAL OPENING OF THE 2023 ReSAKSS CONFERENCE Room: Kilimanjaro 1 and 2

Plenary Session la: African Food Systems Transformation and the Post-Malabo Agenda

Chairperson: Dr. Moumini Savadogo, Managing Director, AKADEMIYA2063

15:00 – 15:30: Welcome and Opening Remarks [30 mins]

- » Dr. Ousmane Badiane, Executive Chairperson, AKADEMIYA2063
- » Ms. Mia Beers*, Deputy Assistant Administrator, Bureau for Resilience, Environment, and Food Security, U.S. Agency for International Development (USAID)
- » Dr. Maximo Torero*, Chief Economist, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
- » H.E. Ambassador Josefa L. C. Sacko*, Commissioner, Department of Agriculture, Rural Development, Blue Economy and Sustainable Environment, African Union Commission
- » Hon. Mr. Eric Rwigamba, Minister of State, Ministry of Agriculture and Animal Resources, Rwanda

15:30 – 15:45: Keynote Presentation – African Food Systems Transformation and the Post-Malabo Agenda: Megatrends and Knowledge Requirements to Inform Action [15 mins]

Dr. Ousmane Badiane, Executive Chairperson, AKADEMIYA2063

15:45 – 16:05: Overview of the 2023 Annual Trends and Outlook Report (ATOR) [20 mins]

» Ms. Julie Collins, Senior Associate Scientist, AKADEMIYA2063

Plenary Session lb: Reflections on the CAADP Experience

Chairperson: Dr. Ousmane Badiane, Executive Chairperson, AKADEMIYA2063

16:05 – 17:05: Moderated Panel Discussion [60 mins]

Panelists:

- » Prof. Sheryl Hendriks, Director, Natural Resources Institute, University of Greenwich; Member, Malabo Montpellier Panel
- » Dr. James Thurlow*, Director of the Foresight and Policy Modeling Unit, International Food Policy Research Institute (IFPRI)
- » Mr. Alexander Pao, Policy Advisor, Bureau for Resilience, Environment, and Food Security, USAID
- » Ms. Elizabeth Nsimadala*, President, Eastern Africa Farmers Federation

17:05 – 17:35: Plenary Discussion [30 mins]

Moderator: Dr. Ousmane Badiane, Executive Chairperson, AKADEMIYA2063

17:35 – 17:45: Concluding Remarks [10 mins]

» Dr. Moumini Savadogo, Managing Director, AKADEMIYA2063

17:45: GROUP PHOTO

18.00: Cocktail Reception and ReSAKSS Data Challenge Awards

END OF DAY 1

Day 2 - Tuesday, November 28, 2023

Plenary Session II: Taking Stock, Tracking and Measuring Progress Under Malabo

Chairperson: Dr. Layih Butake, Director, Communication and Outreach, **AKADEMIYA2063**

9:00 – 9:10: Day I Recap and Day 2 Program Objectives [10 mins]

Ms. Tsitsi Makombe, Director, Department of External Relations, AKADEMIYA2063

9:10 – 9:20: Presentation 1 – Seven Years of the Implementation of the Malabo **Declaration: Making Sense of the Malabo Theory of Change** [10 mins]

» Dr. John Ulimwengu, Senior Research Fellow, IFPRI

9:20 – 9:30: Presentation 2 – Committing to Transform Food Systems: Responsiveness of pledges by African governments to the WHO Priority Food Systems Policies and select CAADP Biennial Review Indicators [10 mins]

Mr. Silver Nanema, Research Assistant, Department of Population, Family and Reproductive Health, University of Ghana

9:30 – 9:50: Plenary Discussion [20 mins]

9:50 – 10:30: Moderated Panel Discussion [40 mins]

Moderator: Dr. Layih Butake, Director, Communication and Outreach, AKADEMIYA2063

Panelists:

- » Dr. Greenwell Matchaya, Coordinator, ReSAKSS Eastern and Southern Africa
- Dr. Bethule Nyamambi, Program Manager, TrustAfrica
- Dr. Paul Thangata, Head of Data and Analytics, Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA)
- » Mrs Priscilla Wambui Muiruri*, Coordinator, Food Systems Technical Working Group, Kenya

10:30 – 11:00: Plenary Discussion [30 mins]

Moderator: Dr. Layih Butake, Director, Communication and Outreach, AKADEMIYA2063

11:00 - 11:20: COFFEE AND NETWORKING [20 mins]

Plenary Session III: Analyzing Food Systems and Accelerating Transformation: Approaches, Tools, and Methodologies

Chairperson: Dr. Moumini Savadogo, Managing Director, AKADEMIYA2063

11:20 – 11:30: Presentation 1– Food System Diagnostics and Policy Implications: The Malawi Case [10 mins]

» Dr. Paul Maina Guthiga, Senior Scientist, AKADEMIYA2063

11:30 – 11:40: Presentation 2– A Forensic Framework and Decision Support for Harmonized and Holistic Food System Resilience and Sustainability Analysis [10 mins]

» Mr. Prince Agyemang, Graduate Researcher, McGill University

11:40 - 11:50: Presentation 3-The Call for Nutrition-Smart Food Systems [10 mins]

» Ms. Lea Vicky Magne Domgho, Senior Associate Scientist, AKADEMIYA2063

11:50 - 12:20: Plenary Discussion [30 mins]

12:20 - 12:50: Moderated Panel Discussion [40 mins]

Moderator: Dr. Moumini Savadogo, Managing Director, AKADEMIYA2063

Panelists:

- » Prof. Anna Lartey*, Professor of Nutrition, University of Ghana; Member, AKADEMIYA2063 Board of Trustees
- » Mr. Adam Gerstenmier*, Executive Director, Food Action Alliance
- » Mrs Aminata Ndoye*, Executive Secretary, Conseil National de Développement de la Nutrition (CNDN), Senegal
- » Ms. Nadine Gbossa, Director, Food Systems Coordination, International Fund for Agricultural Development (IFAD)

12:50 – 13:20: Plenary Discussion [30 mins]

Moderator: Dr. Moumini Savadogo, Managing Director, AKADEMIYA2063

13:20 – 14:20: **LUNCH** [1 hour]

Plenary Session IV- Consolidating Knowledge in Emerging Themes

Chairperson: Dr. Eliane Ubalijoro*, CEO, Center for International Forestry Research and World Agroforestry (CIFOR-ICRAF) and DG, ICRAF

14:30 - 14:40: Presentation 1- Gender and food systems: Avenues for transformation? [10 mins]

» Dr. Agnes Quisumbing*, Senior Research Fellow, International Food Policy Research Institute (IFPRI)

14:40 - 14:50: Presentation 2- Bioeconomy: A Path to African Food System Transformation [10 mins]

» Dr. Ebenezer Miezah Kwofie*, Assistant Professor of food systems sustainability and resilience, Department of Bioresource Engineering, McGill University

14:50 - 15:00: Presentation 3- Economics of climate adaptation for resilient food systems in Africa [10 mins]

» Dr. Fleur Wouterse*, Deputy Director Office of Emergencies and Resilience, FAO

15:00 - 15:10: Presentation 4- A Paradigm shift in Food Safety for Africa [10 mins]

» Dr. Fatima Olanike Kareem, Senior Scientist, AKADEMIYA2063

15:10 - 15:40: **Plenary Discussion** [30 mins]

15:40 – 16:20: Moderated Panel Discussion [40 mins]

Moderator: Dr. Eliane Ubalijoro*, CEO, Center for International Forestry Research and World Agroforestry (CIFOR-ICRAF) and Director General, ICRAF

Panelists:

- » Dr. Susan Kaaria*, Executive Director, African Women in Agricultural Research and Development (AWARD)
- » Ms. Beatrice Cyiza, Director General, Environment and Climate Change, Ministry of Environment, Rwanda
- Dr. Katrin Glatzel*, Senior Researcher and Program Lead, Center for Development Research (ZEF), University of Bonn
- Dr. Babafemi Oyewole, CEO, PanAfrican Farmers' Organization (PAFO)
- Dr. Martin Fregene*, Director, Agriculture and Agro-Industry, African Development Bank (AfDB)

16:20 – 16:50: Plenary Discussion [30 mins]

Moderator: Dr. Eliane Ubalijoro*, CEO, Center for International Forestry Research and World Agroforestry (CIFOR-ICRAF) and Director General, ICRAF

16:50 – 17:00: **Concluding Remarks** [10 mins]

Dr. John Ulimwengu, Senior Research Fellow, International Food Policy Research Institute (IFPRI)

17:00 – 17:30: **COFFEE AND NETWORKING** [30 mins]

END OF DAY 2

Day 3 – Wednesday, November 29, 2023

Plenary Session V- Data, Technology, Science, and Innovation

Chairperson: Dr. Ousmane Ndoye, Project Coordinator, West and Central African Council for Agricultural Research and Development (CORAF)

9:00 - 9:10: Day 2 Recap and Day 3 Program Objectives [10 mins]

» Dr. Getaw Tadesse, Director, Operational Support, AKADEMIYA2063

9:10 - 9:20: Presentation 1- Data Challenges and Opportunities for Food Systems Transformation in Africa [10 mins]

» Dr. Greenwell Matchaya, Coordinator, ReSAKSS Eastern and Southern Africa

9:20 – 9:30: Presentation 2-Investing in Science, Technology and Innovation for Sustainable, Productivity-Led Agricultural Growth [10 mins]

» Dr. Keith Fuglie*, Economist, U.S. Department of Agriculture (USDA) Economic Research Service

9:30 - 9:45: **Plenary Discussion** [15 mins]

9:45 - 10:25: Moderated Panel Discussion [40 mins]

Moderator: Dr. Ousmane Ndoye, Project Coordinator, CORAF

Panelists:

- » Dr. Heike Baumüller*, PARI Coordinator and Senior Researcher, Center for Development Research (ZEF), University of Bonn
- » Dr. Majola Lawrence Mabuza, APPSA and FSRP Regional Programme Coordinator, Centre for Coordination of Agricultural Research and Development for Southern Africa (CCARDESA)
- » Mr. John Mburu*, Statistician, Kenya National Bureau of Statistics
- » Dr. Gert-Jan Stads*, FAO

10:25 – 10:45: **Plenary Discussion** [20 mins]

Moderator: Dr. Ousmane Ndoye, Project Coordinator, CORAF

10:45 – 11:00: COFFEE AND NETWORKING [15 mins]

Plenary Session VI-Progress Toward Achieving CAADP Goals

Chairperson: Mr. Claude Bizimana, CEO, National Agriculture Export Board (NAEB), Rwanda

11:00 - 11:10: Presentation 1-CAADP Trends and Implementation Processes [10 mins]

» Mr. Wondwosen Tefera, Senior Associate Scientist, AKADEMIYA2063

11:10 - 11:20: Presentation 2- The CAADP Biennial Review: Challenges, Lessons Learned, and Next Steps [10 mins]

» Mr. Kengo Lgo, CAADP M&E Advisor, African Union Commission – DARBE

11:20 - 11:30: Presentation 3- Progress in NAIP and RAIP implementation: Current Status and Immediate Priorities [10 mins]

» Ms. Panduleni Elago, CAADP Senior Advisor, African Union Commission – DARBE

11:30 - 11:45: Plenary Discussion [15 mins]

11:45 - 12:25: Moderated Panel Discussion [40 mins]

Moderator: Mr. Claude Bizimana, CEO, National Agriculture Export Board (NAEB), Rwanda **Panelists:**

- » Mr. Readwell Musopole*, Deputy Director of Planning, and CAADP Focal Point, Ministry of Agriculture, Malawi
- » Dr. Samuel Benin*, Deputy Director, Development Strategies and Governance Unit, IFPRI
- » Ms. Constance Okeke, Project Manager, ActionAid International and CAADP Non-State Actor Group (CNG)
- » Ms. Fatmata Seiwoh*, Monitoring and Evaluation Expert, Directorate of Agriculture & Rural Development, ECOWAS Commission
- » Dr. Rudo Makunike*, Ag. Head of Division, Technical Cooperation and Advisory Services, AUDA-NEPAD

12:25 – 12:45: Plenary Discussion [20 mins]

12:45 - 13:00: COFFEE BREAK [15 mins]

Plenary Session VII – Reflections on the 2023 ReSAKSS Conference Theme – African Food Systems Transformation and the Post-Malabo Agenda

Chairperson: Ms. Tsitsi Makombe, Director, External Relations, AKADEMIYA2063

13:00 - 13:40: Panel Discussion [40 mins]

Panelists:

- » Dr. Olivier Kamana, Permanent Secretary, Ministry of Agriculture and Animal Resources (MINAGRI), Rwanda
- » Dr. Eliane Ubalijoro*, CEO, Center for International Forestry Research and World Agroforestry (CIFOR-ICRAF) and Director General, ICRAF
- » Mr. Victor Mbumwae*, UN Food Systems Convenor, Zambia
- » Dr. John Ulimwengu, Senior Research Fellow, IFPRI

13:40 – 14:10: Plenary Discussion [30 mins]

14:10 – 15:10: LUNCH [1 hour]

Plenary Session VIII- Closing Ceremony

Chairperson: Dr. Moumini Savadogo, Managing Director, AKADEMIYA2063

15:10 – 15:25: Conference Conclusions and Way Forward [15 mins]

» Dr. Augustin Wambo Yamdjeu, Director, Knowledge Systems, AKADEMIYA2063

15:25 – 15:55: Closing Remarks [30 mins]

- » Dr. Ousmane Badiane, Executive Chairperson, AKADEMIYA2063
- » Hon. Mr. Eric Rwigamba, Minister of State, Ministry of Agriculture and Animal Resources, Rwanda (invited)

15:55 - 16:00: GROUP PHOTO

16:00 - 16:30: COFFEE AND NETWORKING

END OF CONFERENCE



ReSAKSS Headquarters

AKADEMIYA2063

Kicukiro Niboye KK 341 St 22

P.O. Box 1855 Kigali-Rwanda

+250 788 318 315

resakss@akademiya2063.org

www.resakss.org